- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 |
olej do głębokiego smażenia | |
ciasto polskie: | |
mąka | pół szklanki |
śmietanka 12% | 3/4 szklanki |
jajka | 2 |
proszek do pieczenia do ciasta polskiego | 1/4 łyżeczki |
sól |
ciasto hinduskie: | |
besan (mąka z cieciorki) | 1 szklanka |
jajko | 1 |
proszek do pieczenia do ciasta hinduskiego | 1/2 łyżeczki |
kurkuma | 1/2 łyżeczki |
łagodne curry | 1/2 łyżeczki |
woda | |
Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut. Zostawić do osuszenia (lub osuszyć ręcznikiem papierowym).
Przygotować ciasto.
Polskie: oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na pianę. Zmiksować mąkę, śmietankę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać z pianą.
Hinduskie: zmiksować wszystkie składniki, dodając tyle wody aby ciasto miało konsystencję śmietany.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...