Kalafior pod kołderką
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 |
mąka | 4 łyżki |
masło | 6łyżek |
mleko | 1,5 szklanki |
ser gruyere | 100g |
parmezan | 50g |
Tak przyrządzony kalafior może wystąpić nie tylko jako dodatek ale także jako danie główne.
Kalafior podzielić na różyczki. Gotować na parze 10 minut, lub w wodzie aż zacznie być miękki. Odstawić na sitku aby odciekł. W rondelku roztopić 5 łyżek masła, wsypać mąkę i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rumienić wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać starty guyere, wymieszać aby się rozpuścił. Nagrzać piekarnik do 180 C. Posmarować resztą masła naczynie żaroodporne. Włożyć kalafior i polać sosem. Posypać tartym parmezanem. Zapiekać 15 minut aż wierzch się zrumieni.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.