- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 |
mąka | 4 łyżki |
masło | 6łyżek |
mleko | 1,5 szklanki |
ser gruyere | 100g |
parmezan | 50g |
Kalafior podzielić na różyczki. Gotować na parze 10 minut, lub w wodzie aż zacznie być miękki. Odstawić na sitku aby odciekł. W rondelku roztopić 5 łyżek masła, wsypać mąkę i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rumienić wlać mleko energicznie mieszając rózgą. Gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, wsypać starty guyere, wymieszać aby się rozpuścił. Nagrzać piekarnik do 180 C. Posmarować resztą masła naczynie żaroodporne. Włożyć kalafior i polać sosem. Posypać tartym parmezanem. Zapiekać 15 minut aż wierzch się zrumieni.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...