Kalafior curry

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalafior 1 szt
przyprawa curry 1 paczka
jajko 3 szt
masło 2 łyżeczki
kostka rosołowa 1 szt
śmietana 18 200 g
świeża pietruszka garść
sól szczypta

Kalafior dokładnie myjemy i kroimy na części. Gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżkami przyprawy curry. Jednocześnie jajka gotujemy na twardo. W tym samym czasie, kiedy kalafior nie osiągnie odpowiedniej miękkości, przygotowujemy sos. W szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy 2 łyżki curry. Po 2 min. dodajemy rozpuszczony bulion. Gotujemy 5 min. Na koniec dodajemy śmietanę i delikatnie podgrzewamy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Ugotowane kawałki kalafiora układamy na półmisku. Po bokach umieszczamy przepołowione, ugotowane i obrane jajka. Polewamy sosem i posypujemy posiekaną pietruszką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.