Kalafior dokładnie myjemy i kroimy na części. Gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżkami przyprawy curry. Jednocześnie jajka gotujemy na twardo. W tym samym czasie, kiedy kalafior nie osiągnie odpowiedniej miękkości, przygotowujemy sos. W szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy 2 łyżki curry. Po 2 min. dodajemy rozpuszczony bulion. Gotujemy 5 min. Na koniec dodajemy śmietanę i delikatnie podgrzewamy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Ugotowane kawałki kalafiora układamy na półmisku. Po bokach umieszczamy przepołowione, ugotowane i obrane jajka. Polewamy sosem i posypujemy posiekaną pietruszką.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kalafior | 1 szt |
przyprawa curry | 1 paczka |
jajko | 3 szt |
masło | 2 łyżeczki |
kostka rosołowa | 1 szt |
śmietana 18 | 200 g |
świeża pietruszka | garść |
sól | szczypta |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...