Kaiserschmarrn, czyli omlet Franciszka Józefa
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka ekologiczne, świeże | 4 |
mąka | 2łyżeczki |
mleko | 3 łyżki |
sól | szczypta |
ekstrakt waniliowy | 1łyżeczka |
masło | 3 łyżki |
rodzynki | 2 łyżki |
cukier | 2 |
cukier puder | 1łyżka |
Podobno cesarz Franciszek Józef miał bardzo prosty gust kulinarny, a jego ulubione śniadanie składało się z kawy, poszarpanego, karmelizowanego omletu i kompotu owocowego. Cysorz, to ma klawe życie…(oraz wyżywienie klawe…)
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, ekstraktem waniliowym, połączyć z pianą z białek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać masę omletową. Usmażony z jednej strony omlet przełożyć na drugą stronę i poszarpać przy pomocy dwóch widelców na małe kawałki, dodać pozostałe masło, rodzynki, cukier i smażyć mieszając, aż masło z cukrem się skarmelizuje i oblepi kawałki omletu i rodzynki. Podawać oprószone cukrem pudrem z miseczką ulubionego kompotu owocowego albo truskawkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.