- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka ekologiczne, świeże | 4 |
mąka | 2łyżeczki |
mleko | 3 łyżki |
sól | szczypta |
ekstrakt waniliowy | 1łyżeczka |
masło | 3 łyżki |
rodzynki | 2 łyżki |
cukier | 2 |
cukier puder | 1łyżka |
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, ekstraktem waniliowym, połączyć z pianą z białek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać masę omletową. Usmażony z jednej strony omlet przełożyć na drugą stronę i poszarpać przy pomocy dwóch widelców na małe kawałki, dodać pozostałe masło, rodzynki, cukier i smażyć mieszając, aż masło z cukrem się skarmelizuje i oblepi kawałki omletu i rodzynki. Podawać oprószone cukrem pudrem z miseczką ulubionego kompotu owocowego albo truskawkami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...