Umyć podudzia, wysuszyć i natrzeć solą i kminkiem. Podsmażyć na oleju z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut od czasu do czasu polewając sosem. Kiedy skórka się, zrumieni przykryć naczynie folią aluminiową. Dolać bulion i ocet balsamiczny do sosu, zagotować. Polać mięso sosem i piec 10–15 minut w temperaturze 160°C. Obrać gruszki, zostawiając ogonki. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozpuścić masło na patelni, dodać miód, włożyć połówki gruszek i dusić 7 minut, delikatnie mieszając. Wyjąć mięso z piekarnika, pokroić w plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu spod kaczki dolać wino i odparować, żeby zgęstniał.
Podawać kaczkę z gruszkami polane aromatycznym sosem. Doskonałym dodatkiem są kluski śląskie.
Kaczka z gruszkami
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kacze podudzia | 6 |
bulion drobiowy | 500 ml |
ocet balsamiczny | 5 łyżek |
miód | 4 łyżki |
gruszki | 2 |
wytrawne czerwone wino | 1 kieliszek |
kminek | 1 łyżeczka |
olej | 3 łyżki |
masło | 4 łyżki |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.