Kaczka w pomarańczach
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi kaczki pojedyncze | 6 |
pomarańcze | 6 |
masło | 50 g |
cytryny | 1 |
cukier | 6 łyżeczek |
galaretka porzeczkowa | 1 łyżka |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
białe wino | 2 szklanki |
sól i pieprz do smaku |
Naciąć skórę na piersiach kaczki w karteczkę i położyć je na patelni skórą do dołu. Podgrzewać aby tłuszcz się wytopił. Włożyć lekko posolone i oprószone pieprzem mięso do naczynia żaroodpornego i piec na tłuszczu z kaczki około 60 minut, podlewając sosem spod pieczenia i szklanką wina. W rondelku rozgrzać cukier skropiony wodą na jasny karmel. Dolać sok z 3 pomarańczy i z cytryny. Podgrzewać aż wyparuje 1/3 płynu. Pozostałe pomarańcze wyszorować i pokroić w grube plastry. Upieczona kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć plastrami pomarańczy, trzymać w cieple. Sos spod kaczki wlać do rondelka z sosem pomarańczowym. Rozprowadzić mąkę ziemniaczana winem i dodać do sosu energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Dodać galaretkę porzeczkową, doprawić do smaku. Polać kaczkę sosem. Podawać z ryżem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.