Kaczka w pomarańczach

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi kaczki pojedyncze 6
pomarańcze 6
masło 50 g
cytryny 1
cukier 6 łyżeczek
galaretka porzeczkowa 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
białe wino 2 szklanki
sól i pieprz do smaku
Ten tradycyjny przepis kuchni francuskiej spodoba się tym, którzy lubią smak mięsa z owocami.

Naciąć skórę na piersiach kaczki w karteczkę i położyć je na patelni skórą do dołu. Podgrzewać aby tłuszcz się wytopił. Włożyć lekko posolone i oprószone pieprzem mięso do naczynia żaroodpornego i piec na tłuszczu z kaczki około 60 minut, podlewając sosem spod pieczenia i szklanką wina. W rondelku rozgrzać cukier skropiony wodą na jasny karmel. Dolać sok z 3 pomarańczy i z cytryny. Podgrzewać aż wyparuje 1/3 płynu. Pozostałe pomarańcze wyszorować i pokroić w grube plastry.  Upieczona kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć plastrami pomarańczy, trzymać w cieple. Sos spod kaczki wlać do rondelka z sosem pomarańczowym. Rozprowadzić mąkę ziemniaczana winem i dodać do sosu  energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Dodać galaretkę porzeczkową, doprawić do smaku. Polać kaczkę sosem. Podawać z ryżem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.