- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi kaczki pojedyncze | 6 |
pomarańcze | 6 |
masło | 50 g |
cytryny | 1 |
cukier | 6 łyżeczek |
galaretka porzeczkowa | 1 łyżka |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
białe wino | 2 szklanki |
sól i pieprz do smaku | |
Naciąć skórę na piersiach kaczki w karteczkę i położyć je na patelni skórą do dołu. Podgrzewać aby tłuszcz się wytopił. Włożyć lekko posolone i oprószone pieprzem mięso do naczynia żaroodpornego i piec na tłuszczu z kaczki około 60 minut, podlewając sosem spod pieczenia i szklanką wina. W rondelku rozgrzać cukier skropiony wodą na jasny karmel. Dolać sok z 3 pomarańczy i z cytryny. Podgrzewać aż wyparuje 1/3 płynu. Pozostałe pomarańcze wyszorować i pokroić w grube plastry. Upieczona kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć plastrami pomarańczy, trzymać w cieple. Sos spod kaczki wlać do rondelka z sosem pomarańczowym. Rozprowadzić mąkę ziemniaczana winem i dodać do sosu energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Dodać galaretkę porzeczkową, doprawić do smaku. Polać kaczkę sosem. Podawać z ryżem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...