Kaczka nadziewana kasztanami

  • Czas 2 godz. 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kaczka 1
cebula 1 duża szt.
marchew 1 duża szt.
pietruszka 1
liść laurowy 3
białe wytrawne wino 2 szklanki
rozmaryn 1 gałązka
pieprz
upieczone kasztany jadalne 250 g
pieczywo tostowe 2 kromki
jabłko 1
olej 2 łyżki
suszony estragon
jajko 1
sól
Ten nieco pracochłonny przepis na kaczkę warto wypróbować na święta.

Przygotować marynatę. Obraną marchewkę, cebulę i pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Umyć i osuszyć kaczkę. Wymieszać marchew, cebulę i pietruszkę. Dolać wino, dodać rozmaryn, pieprz i liście laurowe. Wymieszać. Marynatą posmarować kaczkę i wstawić na noc do lodówki. Przygotować nadzienie: posiekać kasztany, pokroić pieczywo tostowe w kostkę. Umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Wymieszać kasztany, chleb i jabłka z jakiem. Doprawić estragonem, solą i pieprzem. Wyjąć kaczkę z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem. Marynatę przecedzić i zachować. Napełnić kaczkę farszem, zamknąć otwór wykałaczkami. Włożyć kaczkę do natłuszczonej brytfanny i wstawić piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec bez przykrycia 20 minut. Podgrzać przecedzoną marynatę w garnku i wlać do kaczki. Przykryć brytfannę. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C i piec kaczkę przez 90 minut. Wyjąć kaczkę pokroić, trzymać w cieple. Sos przecedzić i odparować na silnym ogniu do zagęszczenia. Doprawić solą i pieprzem. Sos podawać osobno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.