- Czas 2 godz. 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
kaczka | 1 |
cebula | 1 duża szt. |
marchew | 1 duża szt. |
pietruszka | 1 |
liść laurowy | 3 |
białe wytrawne wino | 2 szklanki |
rozmaryn | 1 gałązka |
pieprz |
upieczone kasztany jadalne | 250 g |
pieczywo tostowe | 2 kromki |
jabłko | 1 |
olej | 2 łyżki |
suszony estragon | |
jajko | 1 |
sól | |
Przygotować marynatę. Obraną marchewkę, cebulę i pietruszkę pokroić w dużą kostkę. Umyć i osuszyć kaczkę. Wymieszać marchew, cebulę i pietruszkę. Dolać wino, dodać rozmaryn, pieprz i liście laurowe. Wymieszać. Marynatą posmarować kaczkę i wstawić na noc do lodówki. Przygotować nadzienie: posiekać kasztany, pokroić pieczywo tostowe w kostkę. Umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Wymieszać kasztany, chleb i jabłka z jakiem. Doprawić estragonem, solą i pieprzem. Wyjąć kaczkę z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem. Marynatę przecedzić i zachować. Napełnić kaczkę farszem, zamknąć otwór wykałaczkami. Włożyć kaczkę do natłuszczonej brytfanny i wstawić piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec bez przykrycia 20 minut. Podgrzać przecedzoną marynatę w garnku i wlać do kaczki. Przykryć brytfannę. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C i piec kaczkę przez 90 minut. Wyjąć kaczkę pokroić, trzymać w cieple. Sos przecedzić i odparować na silnym ogniu do zagęszczenia. Doprawić solą i pieprzem. Sos podawać osobno.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...