Jogurt z kiełkami
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
jogurt naturalny | 200 ml |
marchewka | pół |
Kiełki | garśc |
Czosnek (niekoniecznie) | 1 mały ząbek |
sól i pieprz |
W Indiach bardzo popularną potrawą jest raita – jogurt z warzywami i przyprawami. To dobry pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę
Marchewkę umyć, obrać zetrzeć na tarce. Ogórek zetrzeć na tarce, ewentualnie zostawiając kilka plasterków do dekoracji. Czosnek rozgnieść. Wymieszać jogurt z warzywami, doprawić solą i pieprzem. Posypać kiełkami i ewentualnie udekorować ozdobnym szaszłykiem ogórkowym. Jeśli chcemy uzyskać potrawę bardziej zbliżoną do hinduskiej raity, podsmażamy chwilę na oleju czarną gorczycę i kumin i dodajemy do jogurtu razem z drobno pokrojoną papryką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.