- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
na ciasto: | |
mąka pszenna | 350 g |
cukier | 1,5 łyżeczki |
sól | 1,5 łyżeczki |
oliwa | 2 łyżeczki |
suszone drożdże | 5 g |
letnia woda | 250 ml |
obłożenie: |
ziemniaki sałatkowe | 3 |
dobra kaszanka | pół kilo |
jabłka do gotowania (reneta, antonówka, boiken) | 2-3 |
czerwona cebula | 1 |
oliwa do skropienia | 2-3 łyżki |
sól i pieprz | |
natka lub szczypiorek do podania | |
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
W tym czasie ziemniaki umyć i obgotować w osolonym wrzątku 10 minut. Ostudzić, obrać pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Kaszankę pokroić w plastry. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki ze skórką. Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę. Oprószyć ciasto mąką i wałkować na arkuszach papieru do pieczenia, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 15 cm. Każdy placek posmarować oliwą, obłożyć plastrami zimniaków, kaszanki, jabłek i cebuli. Skropić oliwą, posolić, oprószyć pieprzem. Przełożyć na papierze wprost na gorącą blaszkę. Piec aż brzegi ciasta nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z pieca posypać posiekaną natką lub szczypiorkiem. Uwaga: zamiast jabłek albo obok nich można też użyć gruszek.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...