Szalotki posiekać, zeszklić na maśle. Obrać warzywa. Kalarepę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Zagotować wywar dodać marchewki. Bułkę dokładnie odcisnąć. Z mięsa, bułki, szalotek, rozdrobnionego czosnku i przyprawy warzywnej przygotować masę na klopsiki. Bardzo dokładnie wyrobić. Rękoma umoczonymi w zimnej wodzie formować pulpeciki i delikatnie wkładać do wrzącej zupy. Gdy wywar znów zawrze dołożyć ziemniaki, po chwili kalarepę i fasolkę pokrojoną w kawałeczki. Posolić do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Podawać z natka pietruszki (dzieci warto najpierw zapytać, czy dodać natkę!).
Zupa jarzynowa z pulpecikami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mielona cielęcina | 200 g |
jajko | 1 |
bułka namoczona w mleku | 1 |
mąka | 2 łyżki |
szalotka | 3 |
masło | 1 łyżka |
czosnek | 1 ząbek |
domowa przyprawa warzywna | pół łyżeczki |
wywar warzywny lub drobiowy | 1000 ml |
marchewka | 2 |
kalarepa | 1 |
ziemniaki | 2 |
fasolka szparagowa | duża garść |
natka do dekoracji | |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.