Szalotki posiekać, zeszklić na maśle. Obrać warzywa. Kalarepę i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Zagotować wywar dodać marchewki. Bułkę dokładnie odcisnąć. Z mięsa, bułki, szalotek, rozdrobnionego czosnku i przyprawy warzywnej przygotować masę na klopsiki. Bardzo dokładnie wyrobić. Rękoma umoczonymi w zimnej wodzie formować pulpeciki i delikatnie wkładać do wrzącej zupy. Gdy wywar znów zawrze dołożyć ziemniaki, po chwili kalarepę i fasolkę pokrojoną w kawałeczki. Posolić do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Podawać z natka pietruszki (dzieci warto najpierw zapytać, czy dodać natkę!).
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mielona cielęcina | 200 g |
jajko | 1 |
bułka namoczona w mleku | 1 |
mąka | 2 łyżki |
szalotka | 3 |
masło | 1 łyżka |
czosnek | 1 ząbek |
domowa przyprawa warzywna | pół łyżeczki |
wywar warzywny lub drobiowy | 1000 ml |
marchewka | 2 |
kalarepa | 1 |
ziemniaki | 2 |
fasolka szparagowa | duża garść |
natka do dekoracji | |
sól | |
pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...