Jarzynowa z młodych warzyw z miętą
- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
młoda marchewka | 1 pęczek |
młody groszek | 1 szklanka |
młody por | 2 |
szparagi zielone | 1 pęczek |
młody seler naciowy | 3 łodygi |
czosnek | 5 ząbków |
mięta | 5 dorodnych gałązek |
oliwa extra vergine | 5łyżek |
parmezan | 50g |
sól, pieprz, cukier |
Na rynku pojawiły się już pierwsze warzywa. Mają delikatny smak i są nieco mniej słodkie od starych. Trzeba kupować je tylko ze sprawdzonych źródeł, żeby nie trafić na sztucznie pędzone!
Marchew wyszorować, odciąć końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pory rozciąć wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w plasterki, czosnek obrać, pokroić. Seler wypłukać, pokroić, groszek opłukać. Odciąć końcówki szparagów, pędy oczyścić z łusek, pokroić. Główki odłożyć. Oberwać listki z mięty. Gałązki posiekać. Do rondla włożyć wszystkie warzywa z wyjątkiem listków mięty i główek szparagów, wlać oliwę i podsmażać, mieszając 2-3 minuty. Zalać 1,5 l wrzącej wody, wsypać łyżeczkę soli i 1,5 łyżeczki cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną miętą i płatkami parmezanu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.