- Czas 35 min.
- Trudność
- Porcja dla
młoda marchewka | 1 pęczek |
młody groszek | 1 szklanka |
młody por | 2 |
szparagi zielone | 1 pęczek |
młody seler naciowy | 3 łodygi |
czosnek | 5 ząbków |
mięta | 5 dorodnych gałązek |
oliwa extra vergine | 5łyżek |
parmezan | 50g |
sól, pieprz, cukier | |
Marchew wyszorować, odciąć końcówki i pokroić w grubsze plastry. Pory rozciąć wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w plasterki, czosnek obrać, pokroić. Seler wypłukać, pokroić, groszek opłukać. Odciąć końcówki szparagów, pędy oczyścić z łusek, pokroić. Główki odłożyć. Oberwać listki z mięty. Gałązki posiekać. Do rondla włożyć wszystkie warzywa z wyjątkiem listków mięty i główek szparagów, wlać oliwę i podsmażać, mieszając 2-3 minuty. Zalać 1,5 l wrzącej wody, wsypać łyżeczkę soli i 1,5 łyżeczki cukru. Gotować 15 minut na małym ogniu. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekaną miętą i płatkami parmezanu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...