Zupa jarzynowa z dynią

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gotowana drobna fasolka 1 filiżanka
groszek 1 szklanka
dynia 300 g
zielone oliwki 1 szklanka
czerwona papryka 1
papryczka chili 1
cukinia 1
pomidory bez skórki w kawałkach 1 puszka
wywar warzywny 1 l
swiezy imbir 2-cm kawałek
gałka muszkatołowa 1
olej 3 łyżki
sól
pieprz
bazylia do dekoracji

Pokroić paprykę w paseczki, a cukinię i dynię w kostkę. Przekroić chili i usunąć pestki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach lub posiekać. Rozgrzać olej. Wrzucić imbir, chili i paprykę. Krótko podsmażyć. Dodać wywar. Gotować 10 minut. Dodać cukinię i dynię. Posolić. Gotować ok. 10 minut aż dynia będzie prawie miękka (jak długo to będzie trwało - zależy od gatunku dyni). Dodać pomidory, zagotować. Dodać fasolkę i groszek. Gotować 7 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwki.

Podawać ze świeżym chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.