Japoński omlet (Omurice)
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 duże |
olej | 3 łyżki |
szalotka | 1 |
mielona wołowina | 70 gram |
ugotowany kleisty ryż (jeśli nie możemy go dostać można zastąpić ryżem do sushi) | 1 szklanka |
sos sojowy | 1 łyżka |
ostry sos Sriracha (lub taki jak mamy w domu) | |
pieprz | |
sól | szczypta |
Przepis na japoński omlet podawany z nadzieniem z ryżu i wołowiny. Tradycyjnie przygotowuje się go z ryżu kleistego ale można tez wykorzystać ten, który został nam po robieniu sushi.
Szalotkę posiekać. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć szalotkę. Dodać mieloną wołowinę i podsmażać ja aż mięso się zetnie. Następnie dodać ryż, sos sojowy, pieprz i ostry sos, wymieszać aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Jajka dokładnie rozkłócić z odrobiną soli i na reszcie tłuszczu, który nam pozostał usmażyć omlet. Nadzienie z ryżu ułożyć na talerzu i przykryć omletem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.