Japoński omlet (Omurice)

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2 duże
olej 3 łyżki
szalotka 1
mielona wołowina 70 gram
ugotowany kleisty ryż (jeśli nie możemy go dostać można zastąpić ryżem do sushi) 1 szklanka
sos sojowy 1 łyżka
ostry sos Sriracha (lub taki jak mamy w domu)
pieprz
sól szczypta
Przepis na japoński omlet podawany z nadzieniem z ryżu i wołowiny. Tradycyjnie przygotowuje się go z ryżu kleistego ale można tez wykorzystać ten, który został nam po robieniu sushi.

Szalotkę posiekać. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć szalotkę. Dodać mieloną wołowinę i podsmażać ja aż mięso się zetnie. Następnie dodać ryż, sos sojowy, pieprz i ostry sos, wymieszać aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Jajka dokładnie rozkłócić z odrobiną soli i na reszcie tłuszczu, który nam pozostał usmażyć omlet. Nadzienie z ryżu ułożyć na talerzu i przykryć  omletem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.