Jajowa ze szczawiem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
włoszczyzna 250g
szczaw 150g
woda 1,5 l
mąka 2-3 łyżki
mleko 250 ml
żółtka 1-2
masło 30g
sól do smaku

Obrać i umyć warzywa. Zalać je wrzącą wodą, dodać 10 g masła, sól i gotować. Przygotować szczaw: umyć, odciąć korzonki, połowę zmiksować. Drugą połowę włożyć do wazy tuż przed podaniem zupy. Zmiksowany szczaw ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić wywar z warzyw, połączyć go z mlekiem wymieszanym z mąką i zagotować.

Dodać ugotowany szczaw i sól. Przed podaniem wymieszać z surowymi żółtkami i roztartym masłem. Zupa świetnie smakuje z mięsnymi pulpetami, grzankami, z lanym ciastem, ryżem ugotowanym na sypko, pęczakiem, jajami na twardo lub ziemniakami.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.