Jajko po wiedeńsku, czyli jajko w szklance
- Czas 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajko bardzo świeże ekologiczne | 1 |
masło | pół łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
ulubione zioła: szczypiorek, tymianek | hojna szczypta |
Bardzo wytworne i smaczne danie, które można przyrządzić na dwa sposoby
Jajko umyć i delikatnie wbić do szklanki tak aby żółtko się nie rozlało. Wstawić szklankę do garnka z gorąca wodą ustawionego na ogniu. Gotować aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Włożyć na wierzch masło, lekko posilić i popieprzyć. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać ze świeżą kajzerką. Ten, tradycyjny sposób przygotowania jajka po wiedeńsku można uprościć. Można ugotować jajko na miękko – 3 minuty. Ogrzać szklankę. Jajko szybko obrać, przełożyć do szklanki, dodać masło, sól i pieprz. Nie są to może „prawdziwe” jajka po wiedeńsku ale ujdą w tłoku – ważne, żeby nie zapomnieć o podgrzaniu szklanki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.