- Czas 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajko bardzo świeże ekologiczne | 1 |
masło | pół łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
ulubione zioła: szczypiorek, tymianek | hojna szczypta |
Jajko umyć i delikatnie wbić do szklanki tak aby żółtko się nie rozlało. Wstawić szklankę do garnka z gorąca wodą ustawionego na ogniu. Gotować aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne). Włożyć na wierzch masło, lekko posilić i popieprzyć. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać ze świeżą kajzerką. Ten, tradycyjny sposób przygotowania jajka po wiedeńsku można uprościć. Można ugotować jajko na miękko – 3 minuty. Ogrzać szklankę. Jajko szybko obrać, przełożyć do szklanki, dodać masło, sól i pieprz. Nie są to może „prawdziwe” jajka po wiedeńsku ale ujdą w tłoku – ważne, żeby nie zapomnieć o podgrzaniu szklanki.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...