Jajko flamenco

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Papryka Żółta 1
papryka czerwona 1
Kiełbaska chorizo 100 g
przecier pomidorowy 5 łyżek
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskie spora szczypta
oliwa 2 łyżki
jajko 1
sól i pieprz
To hiszpańskie danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Papryki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Doprawić przecier pomidorowy czosnkiem i ziołami. Na oliwie podsmażyć kiełbasę i papryki. Doprawić. Na dno naczynia żaroodpornego wlać przecier. Wsypać kiełbaski i papryki. Wyrównać powierzchnię. Ostrożnie rozbić jajko na powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i włączyć zapiekanie od góry. Piec dopóki białko się nie zetnie (trzeba uważać, to będzie szybko). Podawać z pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.