Jajko flamenco
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
Papryka Żółta | 1 |
papryka czerwona | 1 |
Kiełbaska chorizo | 100 g |
przecier pomidorowy | 5 łyżek |
czosnek | 1 ząbek |
zioła prowansalskie | spora szczypta |
oliwa | 2 łyżki |
jajko | 1 |
sól i pieprz |
To hiszpańskie danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Papryki oczyścić, pokroić w kosteczkę. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Doprawić przecier pomidorowy czosnkiem i ziołami. Na oliwie podsmażyć kiełbasę i papryki. Doprawić. Na dno naczynia żaroodpornego wlać przecier. Wsypać kiełbaski i papryki. Wyrównać powierzchnię. Ostrożnie rozbić jajko na powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i włączyć zapiekanie od góry. Piec dopóki białko się nie zetnie (trzeba uważać, to będzie szybko). Podawać z pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.