Jajka na twarożku z kiełkami

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka ekologiczne 4-5
ser ricotta 500g
koperek mały pęczek
kiełki rzodkiewki lub inne drobne dwie hojne garście
rzodkiewka biała (sopel) 1
śmietana gęsta pół szklanki
sól i pieprz kolorowy do smaku
Leciutkie, wiosenne danie na śniadanie nie tylko wielkanocne.

Jajka ugotować na twardo. Zanurzyć w zimnej wodzie. Ostudzić. Obrać rzodkiewkę i zetrzeć na tarce. Koperek i kiełki umyć, osuszyć i pokroić. Odłożyć  do dekoracji. Resztę wymieszać z serem, rzodkiewką i śmietaną. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. Jajka obrać i przekroić. Połówki jajek ułożyć na sosie. Posypać odłożonymi kiełkami i koperkiem oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.