Jajka na twarożku z kiełkami
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka ekologiczne | 4-5 |
ser ricotta | 500g |
koperek | mały pęczek |
kiełki rzodkiewki lub inne drobne | dwie hojne garście |
rzodkiewka biała (sopel) | 1 |
śmietana gęsta | pół szklanki |
sól i pieprz kolorowy do smaku |
Leciutkie, wiosenne danie na śniadanie nie tylko wielkanocne.
Jajka ugotować na twardo. Zanurzyć w zimnej wodzie. Ostudzić. Obrać rzodkiewkę i zetrzeć na tarce. Koperek i kiełki umyć, osuszyć i pokroić. Odłożyć do dekoracji. Resztę wymieszać z serem, rzodkiewką i śmietaną. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. Jajka obrać i przekroić. Połówki jajek ułożyć na sosie. Posypać odłożonymi kiełkami i koperkiem oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.