Jajka faszerowane z rzeżuchą
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 4 |
rzeżucha | 1 szklanka |
koperek | pół pęczka |
kurkuma | ćwierć łyżeczki |
miękkie masło | 50 g |
majonez | 1-2 łyżki |
sól i kolorowy pieprz do smaku |
Jajka faszerowane ziołami są o wiele lżejsze od tradycyjnych, smażonych.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie. Obrać, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka. Żółtka zmiksować z masłem, kurkumą i majonezem. Posiekać połowę rzeżuchy i koperek. Wymieszać z masą żółtkową. Doprawić solą i kolorowym pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej majonezu ale masa nie powinna być zbyt mokra. Formować kule i wkładać w połówki białek. (Jeśli jakieś białka zostaną, użyć ich do innych potraw.) Resztę rzeżuchy opłukać i dokładnie wysuszyć. Wcisnąć połówki jajek w rzeżuchę, tak aby obkleiła białka. Ułożyć na półmisku, obsypać rzeżucha i kolorowym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.