Jajka faszerowane z pieczarkami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 11 |
cebula | 1 |
duże pieczarki | 5 |
koperek | pół pęczka |
musztarda Dijon lub sarepska | 1 duża łyżka |
śmietana 22% | 1 spora łyżka |
olej do smażenia | |
bułka tarta | 1 szklanka |
masło | 50g |
sól i pieprz |
Ugotować 10 jajek na twardo. Pokroić w kosteczkę cebulę i pieczarki. Usmażyć je na maśle. Posiekać koperek. Jajka ostudzić i przeciąć ostrym nożem każde jajko na pół wzdłuż, starając się aby skorupka jak najmniej popękała przy przecinaniu. Wyjąć zawartość ze skorupek, zachowując skorupki. Jajka pokroić w malutka kosteczkę. Wymieszać je z pieczarkami, cebulą, koperkiem, musztardę, śmietanę i surowym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić połówki farszem dociskając go w skorupkach, tak aby wypełniał je szczelnie. Wsypać bułkę tartą na talerz. Rozgrzać olej na dużej patelni. Każdą połówkę jajka dokładnie spanierować w bułce, lekko dociskając. Układać na patelni farszem w dół i smażyć aż będą złociste. Osączyć na bibule.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.