Jajecznica z rakami lub krewetkami
- Czas 7 min.
- Trudność
- Porcja dla
mrozone raki | 100g |
jajka ekologiczne, świeże | 3 |
masło | 1łyżka |
szalotka | 1 |
koperek lub szczypiorek | |
sól i pieprz |
Nie trzeba być Kaszubem aby docenić to tradycyjne danie kuchni pomorskiej. W oryginale z rakami ale dziś na bezraczu i krewetka rak.
Mrożone raki (krewetki koktajlowe) przelać wrzątkiem na sitku. Obrać i posiekać szalotkę. W miseczce rozbełtać jajka. Rozgrzać masło na patelni. Zeszklić lekko szalotkę, dodać raki i smażyć 1-2 minuty. Wlać jajka i dosmażyć jajecznicę. Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.