Jajecznica z kurkami
- Czas 15 dni
- Trudność
- Porcja dla
kurki | 500 g |
masło | 50 g |
jajka | 12 |
cebule | 2 |
gęsta wiejska śmietana | 4 łyżki |
koperek lub pietruszka | 1 pęczek |
sól | |
świeżo zmielony pieprz |
Świeże kurki, wiejskie jaja i pyszna wiejska śmietana. Czy można wyobrazić sobie lepszy początek dnia?
Oczyścić kurki, następnie pokroić. Obrać i posiekać cebulę. Następnie posiekać koperek lub pietruszkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć 5-10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka ubić ze śmietaną i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do kurek. Smażyć mieszając aż jajecznica się zetnie.
Jajecznica z kurkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem z masłem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.