Jajecznica z kurkami

  • Czas 15 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
kurki 500 g
masło 50 g
jajka 12
cebule 2
gęsta wiejska śmietana 4 łyżki
koperek lub pietruszka 1 pęczek
sól
świeżo zmielony pieprz
Świeże kurki, wiejskie jaja i pyszna wiejska śmietana. Czy można wyobrazić sobie lepszy początek dnia?

Oczyścić kurki, następnie pokroić. Obrać i posiekać cebulę. Następnie posiekać koperek lub pietruszkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć 5-10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ubić ze śmietaną i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do kurek. Smażyć mieszając aż jajecznica się zetnie.

Jajecznica z kurkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem z masłem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.