Zamieszać bardzo delikatnie jajko w misce. Lekko posolić. Dodać odrobinę śmietany .Następnie przygotowujemy grzankę, możemy to zrobić na patelni grillowej opiekając ją z dwóch stron na maśle. Gdy grzanka już gotowa, zdjemujemy z pateli. Na zwykłej, małej patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i jak już będzie bardzo gorące (widoczna piana w kolorze migdałowym) wlewamy delikatnie jajko i baardzo wolno mieszamy, a właściwie przekładamy jajko, żeby nie przywarło. Najważniejsze jest, żeby nie mieszać jejek zbyt energicznie, poniewać jajecznica nie będzie pulchna. Wystarczy zamiesząć łopatką ok. 5 razy by jajecznica się delikatnie ścięła. Jeśli uzyskamy już zadowalającą konsystencję (zwartą, ale puszystą) przekładamy jajko na grzankę i całość dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego!