Jajecznica na toście

  • Czas 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko 1
kromka chleba 1
sól szczypta
masło kawałek
śmietana 1
pietruszka natka

Zamieszać bardzo delikatnie jajko w misce. Lekko posolić. Dodać odrobinę śmietany .Następnie przygotowujemy grzankę, możemy to zrobić na patelni grillowej opiekając ją z dwóch stron na maśle. Gdy grzanka już gotowa, zdjemujemy z pateli. Na zwykłej, małej patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) i jak już będzie bardzo gorące (widoczna piana w kolorze migdałowym) wlewamy delikatnie jajko i baardzo wolno mieszamy, a właściwie przekładamy jajko, żeby nie przywarło. Najważniejsze jest, żeby nie mieszać jejek zbyt energicznie, poniewać jajecznica nie będzie pulchna. Wystarczy zamiesząć łopatką ok. 5 razy by jajecznica się delikatnie ścięła. Jeśli uzyskamy już zadowalającą konsystencję (zwartą, ale puszystą) przekładamy jajko na grzankę i całość dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego! 

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.