biszkopt do tortu:
- 5 jajek
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Białka oddzielić od żółtek i białka razem z cukrem ubić na sztywną pianę.Dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy cały czas mieszając. Przełożyć do formy 20-23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec ok. 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
krem jagodowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- ok. 400 g jagód
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo gęsto. Dodać jagody i miksować, a potem dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku ale przestudzoną.Upieczony i wystudzony biszkopt dzielę na 3 części.
Nasączyć spód biszkoptu wodą pół na pół z mlekiem i sokiem z cytryny. Na to dżem, 1/3 kremu , biszkopt i tak na zmianę.Tort z wierzchu i po bokach posmarować kremem. Boki dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi, na wierzch położyć dżem jagodowy( ja miałam z czerwonych jagód) i posypać owocami oraz udekorować listkiem mięty