Jagodowy Raj- tort urodzinowy

  • Czas 35 min.
  • Czas oczekiwania 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 2/3 szkl
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana kremówka 500ml
cukier puder 05 szkl
jagody 400 g
żelatyna 1 łyżka
Woda gorąca 1/3 szkl
dżem porzeczkowy 1 słoik
Woda z mleikiem 1
Pąłtki migdałowe 1 op

biszkopt do tortu:

  • 5  jajek
  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Białka oddzielić od żółtek i białka razem z cukrem ubić na sztywną pianę.Dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy cały czas mieszając. Przełożyć do formy 20-23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec ok. 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

krem jagodowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ok. 400 g jagód
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo gęsto. Dodać jagody i miksować, a potem dodać żelatynę rozpuszczoną we wrzątku ale przestudzoną.Upieczony i wystudzony biszkopt dzielę na 3 części.
Nasączyć spód biszkoptu wodą pół na pół z mlekiem i sokiem z cytryny. Na to dżem, 1/3 kremu , biszkopt i tak na zmianę.Tort z wierzchu i po bokach posmarować kremem. Boki dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi, na wierzch położyć dżem jagodowy( ja miałam z czerwonych jagód) i posypać owocami oraz udekorować listkiem mięty

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.