Jabłka pod kruszonką
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka do gotowania (renty, boikeny) | 1 kg |
cynamon | 1 łyżeczka |
cukier waniliowy | 5 łyżek |
masło | 150 g |
mąka | 150 g |
cukier | 150 g |
masło do formy |
Nie masz czasu i/lub ochoty na pieczenie szarlotki a masz na nią ochotę? Jabłka pod kruszonką to najmniej pracochłonna szarlotka.
Masło, cukier i mąkę posiekać nożem a potem lekko zagnieść palcami aż ciasto przybierze formę okruchów. Wstawić do lodówki w przykrytej misce na pół godziny (może być na całą noc). Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla. Wlać ¼ szklanki wody, wsypać cukier i cynamon. Dusić jabłka mieszając aż część z nich będzie miękka ale zdjąć z ognia zanim się rozpadną (5-7 minut). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno włożyć jabłka, po wierzchu posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić naczynie do piekarnika, włączyć zapiekanie od góry i piec ok. 10 minut. Uwaga: o wiele szybciej przygotujemy jabłka pod kruszonka jeśli użyjemy jabłek ze słoika.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.