- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
jabłka do gotowania (renty, boikeny) | 1 kg |
cynamon | 1 łyżeczka |
cukier waniliowy | 5 łyżek |
masło | 150 g |
mąka | 150 g |
cukier | 150 g |
masło do formy | |
Masło, cukier i mąkę posiekać nożem a potem lekko zagnieść palcami aż ciasto przybierze formę okruchów. Wstawić do lodówki w przykrytej misce na pół godziny (może być na całą noc). Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla. Wlać ¼ szklanki wody, wsypać cukier i cynamon. Dusić jabłka mieszając aż część z nich będzie miękka ale zdjąć z ognia zanim się rozpadną (5-7 minut). Formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno włożyć jabłka, po wierzchu posypać kruszonką. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wstawić naczynie do piekarnika, włączyć zapiekanie od góry i piec ok. 10 minut. Uwaga: o wiele szybciej przygotujemy jabłka pod kruszonka jeśli użyjemy jabłek ze słoika.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...