Insalata di arance, czyli sałatka z pomarańczy i fenkułów
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze | 4 |
koper włoski | 1 mała bulwa |
czerwona cebula | 1 |
świeży rozmaryn | do dekoracji |
dobre czarne oliwki | 100 g |
Sos: | |
oliwa | 4 łyżki |
biały ocet winny | 2 łyżki |
sól i czarny pieprz |
Klasyczny przepis na mało w Polsce popularną insalata di arance, czyli sałatkę z pomarańczy, kopru włoskiego i oliwek.
Odfiletować pomarańcze. Fenkuł umyć, osuszyć, odciąć delikatne zielone listki (zachować do dekoracji) i łodygi. Bulwę przekroić pionowo na pół, a następnie każdą połówkę pokroić w plasterki. Obrać i pokroić w cienkie plasterki cebulę.
Przygotować sos: wlać do słoika oliwę i ocet winny. Doprawić solą i pieprzem. Zakręć słoik i potrząsać aż do uzyskania emulsji. Warzywa ułożyć na talerzach, polać sosem, udekorować ziołami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.