Indyk w pomidorach
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś indyka | 1 |
suszone morele | 100g |
suszone pomidory | 100g |
czosnek | 3 główki |
pomidory gałązkowe lub małe | 1 kg |
winiak | 50 ml |
rozmaryn świeży lub suszony | garstka |
tymianek świeży | garstka |
sól gruboziarnista | |
pieprz | |
oliwa | |
kminek | |
boczek surowy | 200g |
Pierś indyka lekko naciąć wzdłuż i delikatnie rozklepać na jak najcieńszy płat. Warto użyć folii aby nie pokaleczyć mięsa. Płat powinien być w miarę możliwości prostokątny. Morele namoczyć w winiaku. Posiekać suszone pomidory i morele. Obrać 5 ząbków czosnku, rozdrobnić. Wymieszać rozdrobniony czosnek z posiekanymi morelami, pomidorami i zalewą z pomidorów. Doprawić połową tymianku i rozmarynu. Zwinąć mięso w roladę tak aby boki były zamknięte. Obsmażyć na oliwie boczek pokrojony w plasterki. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania lub blaszkę. Umyć pomidory. Gałązkowych nie zdejmować z gałązek. Większe pomidory przekroić. Przekroić w poprzek główki czosnku, nie obierając ich. Do naczynia włożyć plastry boczku, indyka, pomidory i główki czosnku. Skropić oliwą, posypać grubą solą. Posypać kminkiem i ziołami, zostawiając część do dekoracji. Piec w temperaturze 200C ok 50 minut, podlewając mięso sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.