Indyk w pomidorach

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś indyka 1
suszone morele 100g
suszone pomidory 100g
czosnek 3 główki
pomidory gałązkowe lub małe 1 kg
winiak 50 ml
rozmaryn świeży lub suszony garstka
tymianek świeży garstka
sól gruboziarnista
pieprz
oliwa
kminek
boczek surowy 200g
Masz dość kotletów z indyka, wypróbuj indyczą pierś faszerowaną suszonymi pomidorami.

Pierś indyka lekko naciąć wzdłuż i delikatnie rozklepać na jak najcieńszy płat. Warto użyć folii aby nie pokaleczyć mięsa. Płat powinien być w miarę możliwości prostokątny. Morele namoczyć w winiaku. Posiekać suszone pomidory i morele. Obrać 5 ząbków czosnku, rozdrobnić. Wymieszać rozdrobniony czosnek z posiekanymi  morelami, pomidorami i zalewą z pomidorów. Doprawić połową tymianku i rozmarynu. Zwinąć mięso w roladę tak aby boki były zamknięte. Obsmażyć na oliwie boczek pokrojony w plasterki. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania lub blaszkę. Umyć pomidory. Gałązkowych nie zdejmować z gałązek. Większe pomidory przekroić. Przekroić w poprzek główki czosnku, nie obierając ich. Do naczynia włożyć plastry boczku, indyka, pomidory i główki czosnku. Skropić oliwą, posypać grubą solą. Posypać kminkiem i ziołami, zostawiając  część do dekoracji. Piec w temperaturze 200C ok 50 minut, podlewając mięso sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.