Indyka sprawić i natrzeć solą. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać mięso, bułkę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nadziać indyka farszem, zaszyć otwór. Piec w piekarniku, polewając wytapiającym się tłuszczem. Kiedy indyk jest już upieczony, połączyć sos z winem, dodać kakao i czekoladę wymieszane ze śmietaną oraz papryczkę chili. Zagotować na bardzo małym ogniu. Indyka polać po wierzchu sosem, resztę sosu podać w sosjerce.
Indyk w czekoladzie
- Czas 3 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
indyk | 1 |
cebula | 2 |
masło | 3 łyżki |
czerstwe kajzerki | 3 |
mielone mięso wieprzowe | 1 szklanka |
czosnek | 1 ząbek |
mleko | 1/2 szklanki |
jajka | 2 |
białe wino | 1/2 szklanki |
śmietana | 1/2 szklanki |
kakao | 10 łyżek |
gorzka czekolada | 10 łyżej startej na |
papryczka chili | 1 |
sól i pieprz | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.