Indyjskie naleśniki (Dosa)

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
biały ryż 3 szklanki
biała urid dal 1 szklanka
sól
Woda mineralna
olej do smażenia
Dosa są charakterystycznym daniem kuchni południowych Indii. Najczęściej podaje się je na śniadanie. Tradycyjnie przygotowuje się je z urid dal. Jeśli nie mamy możliwości jej kupić, można zamiast użyć czerwonej soczewicy lub maki z cieciorki. Przepis na naleśniki nie jest trudny ale wymaga czasu, bo ciasto musi sfermentować zanim zabierzemy się za smażenie.

Ryż i urid dal wsypać do dwóch oddzielnych misek i zalać wodą mineralną. Pozostawić do namoczenia na 4-5 godzin. Po upływie tego czasu odsączyć i zblendować ryż i urid dal, dodając w miarę potrzeby jeszcze wodę, w której się moczyły. Połączyć jedno z drugim i zostawić przykryte ściereczką do sfermentowania na około 6-15 godzin. Na to na ile szybko ciasto sfermentuje ma wpływ m.in. temperatura. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, a na jego powierzchni powinny wytworzyć się bąbelki. Do sfermentowanego ciasta dodać sól i wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Rozgrzać dużą patelnię i przy pomocy ręcznika papierowego nasączonego w oleju natłuścić jej wierzch.  Smażyć aż naleśnik zbrązowieje.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.