Imbirowo-miodowy łosoś z cebulką
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
łosoś | 2 dzwonka |
miód płynny | 2 łyżki |
imbir w proszku | 1/2 łyżeczki |
sos sojowy | 1łyżka |
sos rybny | 1łyżeczka |
sól, świeżo zmielony pieprz | |
młoda cebula lub dymka | 2 |
oliwa | 1łyżka |
Zapieczona pod grillem ryba w miodowej marynacie, cieszy zmysły chrupiącą karmelową skórką. Jej ostro-słodki smak jest idealny pod zimne piwo.
Rybę umyć i osuszyć. Wymieszać miód, sos sojowy, sos rybny, imbir, dokładnie wysmarować rybę marynatą, odstawić na pół godziny. Rozgrzać oliwę na patelni z żaroodporną rączką. Położyć rybę skórą do dołu, smażyć pod przykryciem 3-4 minuty w zależności od grubości ryby. Polać rybę pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 C, z włączoną funkcją grilla, na 4-6 minut w zależności od grubości ryby. Jeżeli ryba będzie zapiekana za długo – przesuszy się i będzie niesmaczna! Pokroić cebulkę, posypać łososia przed podaniem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z ziemniakami purre albo bagietką i zimnym piwem imbirowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.