Imbirowa wątróbka z indyka z miodowymi jabłkami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbka z indyka | 800 g |
mleko | 1 litr |
jabłka | 4 duże |
mąka kukurydziana | 4 łyżki |
Majeranek otarty | 1 łyżka |
Imbir suszony | 1 łyżeczka |
pieprz świeżo mielony | łyżeczka |
Miód imbirowy | 3 łyżki |
Żubrówka | 50 ml |
masło klarowane do smażenia | 5 łyżek |
Masło świeże | 1 łyżka |
sól morska | do smaku |
Miód imbirowy do tej potrawy można przygotować samemu zalewając posiekany świeży imbir miodem wielokwiatowym, albo kupić go w spiżarni Smaków Życia
Wątróbkę umyć, oczyścić zamoczyć w mleku i odstawić na noc do lodówki. Przed przygotowaniem dokładnie wysuszyć wątróbkę. Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć jabłka na 2-3 łyżkach masła klarowanego, dodając pół łyżki majeranku, pół łyżeczki imbiru, żubrówkę i miód ( Kup miód) . Wymieszać mąkę z pozostałym majerankiem i imbirem dodać pieprz. Panierować wątróbki w mące z przyprawami i smażyć na pozostałym maśle klarowanym. Usmażone przełożyć do gorących jabłek. Dodać łyżkę świeżego masła, wymieszać i poczekać aż masło się rozpuści. Podawać skropione sosem powstałym podczas smażenia wątróbki i oprószone solą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.