Imbirowa wątróbka z indyka z miodowymi jabłkami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wątróbka z indyka 800 g
mleko 1 litr
jabłka 4 duże
mąka kukurydziana 4 łyżki
Majeranek otarty 1 łyżka
Imbir suszony 1 łyżeczka
pieprz świeżo mielony łyżeczka
Miód imbirowy 3 łyżki
Żubrówka 50 ml
masło klarowane do smażenia 5 łyżek
Masło świeże 1 łyżka
sól morska do smaku
Miód imbirowy do tej potrawy można przygotować samemu zalewając posiekany świeży imbir miodem wielokwiatowym, albo kupić go w spiżarni Smaków Życia

Wątróbkę umyć, oczyścić zamoczyć w mleku i odstawić na noc do lodówki. Przed przygotowaniem dokładnie wysuszyć wątróbkę. Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć jabłka na 2-3 łyżkach masła klarowanego, dodając pół łyżki majeranku, pół łyżeczki imbiru, żubrówkę i miód ( Kup miód) . Wymieszać mąkę z pozostałym majerankiem i imbirem dodać pieprz. Panierować wątróbki w mące z przyprawami i smażyć na pozostałym maśle klarowanym. Usmażone przełożyć do gorących jabłek. Dodać łyżkę świeżego masła, wymieszać i poczekać aż masło się rozpuści. Podawać skropione sosem powstałym podczas smażenia wątróbki i oprószone solą.

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.