- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
wątróbka z indyka | 800 g |
mleko | 1 litr |
jabłka | 4 duże |
mąka kukurydziana | 4 łyżki |
Majeranek otarty | 1 łyżka |
Imbir suszony | 1 łyżeczka |
pieprz świeżo mielony | łyżeczka |
Miód imbirowy | 3 łyżki |
Żubrówka | 50 ml |
masło klarowane do smażenia | 5 łyżek |
Masło świeże | 1 łyżka |
sól morska | do smaku |
Wątróbkę umyć, oczyścić zamoczyć w mleku i odstawić na noc do lodówki. Przed przygotowaniem dokładnie wysuszyć wątróbkę. Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć jabłka na 2-3 łyżkach masła klarowanego, dodając pół łyżki majeranku, pół łyżeczki imbiru, żubrówkę i miód ( Kup miód) . Wymieszać mąkę z pozostałym majerankiem i imbirem dodać pieprz. Panierować wątróbki w mące z przyprawami i smażyć na pozostałym maśle klarowanym. Usmażone przełożyć do gorących jabłek. Dodać łyżkę świeżego masła, wymieszać i poczekać aż masło się rozpuści. Podawać skropione sosem powstałym podczas smażenia wątróbki i oprószone solą.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...