- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
imbir świeży | 250 g |
cukier trzcinowy | 400 g |
cukier puder | do obtoczenia |
Imbir obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Zalać wodą w rondelku o grubym dnie i gotować na małym ogniu 10 minut. Jeśli lubimy imbir łagodniejszy w smaku, odcedzony imbir gotujemy jeszcze raz w świeżej wodzie, zalewając go po odcedzeniu zimną wodą. Jeśli lubimy imbir bardzo łagodny w smaku gotujemy jeszcze raz w świeżej wodzie. Odcedzony imbir zalać wodą (ok pół litra), dodać cukier i gotować powoli, na bardzo małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Odcedzić na sicie (syrop zachować i używać jako np. dodatek do herbaty). Lekko ciepłe płatki imbiru obtoczyć w cukrze i rozłożyć na papierze do pieczenia do obeschnięcia.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...