Humus

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciecierzyca 300 g
Tahina 5 łyżek lub sezam 5 łyżek i oliwa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1/2
sól i pieprz

Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości (ok 1 godz.). Jeśli używamy sezamu prażymy go na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć) i miksujemy z oliwą. Odcedzamy ciecierzycę, zachowując wodę z gotowania. W blenderze miksujemy ciecierzycę, tahinę (lub sezam z oliwą), czosnek i sok z cytryny. Jeśli pasta jest sucha dodajemy ćwierć szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Uwaga: humus najlepiej smakuje z lekko podgrzanym arabskim pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.