Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości (ok 1 godz.). Jeśli używamy sezamu prażymy go na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć) i miksujemy z oliwą. Odcedzamy ciecierzycę, zachowując wodę z gotowania. W blenderze miksujemy ciecierzycę, tahinę (lub sezam z oliwą), czosnek i sok z cytryny. Jeśli pasta jest sucha dodajemy ćwierć szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Uwaga: humus najlepiej smakuje z lekko podgrzanym arabskim pieczywem.
Humus
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciecierzyca | 300 g |
Tahina 5 łyżek lub sezam 5 łyżek i oliwa 3 łyżki | |
czosnek | 1 ząbek |
sok z cytryny | 1/2 |
sól i pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.