Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości (ok 1 godz.). Jeśli używamy sezamu prażymy go na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć) i miksujemy z oliwą. Odcedzamy ciecierzycę, zachowując wodę z gotowania. W blenderze miksujemy ciecierzycę, tahinę (lub sezam z oliwą), czosnek i sok z cytryny. Jeśli pasta jest sucha dodajemy ćwierć szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Uwaga: humus najlepiej smakuje z lekko podgrzanym arabskim pieczywem.
- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciecierzyca | 300 g |
Tahina 5 łyżek lub sezam 5 łyżek i oliwa 3 łyżki | |
czosnek | 1 ząbek |
sok z cytryny | 1/2 |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...